Saturday, December 1, 2012

Wahai para ayah bapak daddy papa babah


for those yang bakal jadi ayah, good luck. for those yang sudah menimang cahaya mata, tahniah.

beranak tu sakit. no kidding. nak meneran yang tak cukup nafasnye, yang baby songsang kene operate pulak. tu makanya pahala ibu bersalin ni berlipat ganda. walaupun kaum adam tak merasai 'the pain' ni, korang sepatutnya kene faham dan ringankan kesakitan yang dialami oleh kaum hawa ni. masa beranak mesti korang dah tau nak tolong apa kan? banyak info dr majalah, facebook pon ada jugak, macam bagi semangat, urut pinggang, baca ayat-ayat and solat hajat and bla bla bla. tapi mummy tak penah lagi jumpe waktu pantang. korang penah?

masa pantang ni penting. lepas sakit beranak, badan nak kene recover. tak dinafikan, pas bersalin, emosi para ibu tak brapa nak stabil. cepat naik angin, nak nangis, excited sume bercampur. masa ni la kaum adam kene banyak membantu, bagi semangat, memahami keadaan ibu bersalin ni. serius tak tipu.

banyak bende yang suami boleh bantu. bende kecik especially like tukar pampers. yes, bende remeh macamtu pon kami sangat hargai okeh. bukan nak mengada-ngada sebab pas beranak tapi dah kata badan nak recover, tak leh la nak gerak banyak-banyak. pastu tolong sooth kan baby yang menangis, mandikan baby, masakkan untuk ibu. ala tak lama pon. 2-3 minggu jek, sebab selalunya by 3rd week badan dah kuat skit (for normal delivery).

so pasni tak yah la kaum ibu ni suruh-suruh yek. korang kaum adam pandai-pandai la amik hati. bini dah bertarung nyawa kasi zuriat, korang ringan tulang la skit. bini happy korang pon happy kan? hehe..

p/s : mujur suami and family banyak tolong masa pantang dulu


Lots of love,
FYHA

3 comments on "Wahai para ayah bapak daddy papa babah"

TiNaTaKesHi TiNa on December 2, 2012 at 8:36 AM said...

Haha aku ingatkan pesanan utk zazi tadi..tapi ko da lame abes pantang..nasib ade note kat bwh skali hahaha tapi aku agree,time pantang adalah time yang paling mencabar banding pregnant n give birth..

FYHA on December 3, 2012 at 7:06 PM said...

Haha ni guideline utk suamisuami la. Sbnrnye time pantang ke xpantang, rajinrajin tlg bini. Nasib baik laki aku rajin basuh pinggan, tu kene syg lebih tu haha!

tinatakesi on December 4, 2012 at 9:20 AM said...

heheh dalam maksudnye tuh haha couldm't agree more :p

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal