Monday, January 31, 2011

Khayra ada kawan!

2 comments
baby and kucing. is it a good thing or bad?
before mummy kawin, family mummy ada bela 7 ekor kucing. then after kawin, mummy and daddy bela 3 ekor kucing. tapi paling sayang kucing kat bawah ni haa, tabby name dia :)




awal-awal peknen dulu, ada beberape orang suggest suruh get rid of the kucing semua. sangat tak sanggup eh! mummy sayang macam anak sendiri mereka ni. diorang kata bahaye sebab ada bakteria nama toxoplasmosis boleh menyebabkan miscarriage, kecacatan fetus and lain. ok, memang btol kucing bleh sebabkan sume ni. tapi, kalo kucing tu tak kluar, dia jenis dok umah, insya Allah, tak de bakteria ni. since kami dok apartment time tu, so haruslah kucing tak leh kluar kan. anyway, banyak cara lagi bakteria ni merebak. contohnya makan makanan yang tak masak sangat, raw meat ataupun sayuran yang tak basuh pun boleh kene jugak. so basuh la tangan bersih-bersih and jage kebersihan. tu jek kesimpulannya. tapi yang pasal kucing tu, better kalo time peknen tu, suruh husband tolong bersihkan toilet mereka untuk elakkan bende macam ni. kalo terpakse sangat pun korang pakai la glove.
jadinye korang yang ada kucing tapi nak peknen, kalo boleh jangan la buang kucing tu. sian diorang. dah sayang-sayang, di buang pulak. sedih kucing tu.. huhuu!!!
so far tabby tak de bertindak ganas dengan khayra sebab dia seekor kucing yang penakut! hahaha. khayra beriye la nak kawan dengan dia, dia lari laju-laju 100 meter. mane taknye, penah skali khayra dekat dengan dia, trus terkam! nasib la si tabby ni tak cakar khayra. risau gak time tu. khayra ni mesra sangat macam dia tau jek tabby slalu tido atas pewut time peknenkan khayra dulu. bonding kot eh? heheh! tapi mummy tak kasi tabby masuk umah dah macam dulu. takut plak khayra asthma sebabkan bulu dia. dia main kat luar jek lah.

p/s : agak-agak tabby jeles tak tengok khayra manje-manje dengan mummy, dia plak tak dapat dah manje macam dulu? sorry tabby. i love u always.


Lots of love,
FYHA

Saturday, January 29, 2011

In her own words

0 comments


nampak tak nampak tak? ala gigi khayra yang cenonet tu kat bahagian bawah? nak amik gambar punye lah payah sebab tak leh dok diam. kene amik video, tu pun jenuh. dia dah pandai sorokkan gigi dia tak mo tunjuk orang. huh!


Lots of love,
FYHA

Friday, January 28, 2011

Al-Fatihah buatmu sayang

0 comments
ya Allah kuatkan la semangat hambamu ini.

mummy baru lepas baca blog Doa Buat Alana. mummy nanges. tak sanggup mummy baca. hati sangat sangat tersentuh. mummy tak boleh bayangkan kalau ujiannya terjadi pada diri sendiri. trus teringat khayra yang tengah tido dalam bilik dan peluk cium dia banyak-banyak (sampai dia terjage, huhu).

ibu alana,
engkau seorang ibu yang sangat kuat. aku sangat mengagumimu. aku harap engkau mendapat kebahagiaan di dunia dan juga di akhirat. amin.

p/s : kadang-kadang kite lupe kesakitan orang lain dan tak penah bersyukur. aku insaf.


Lots of love,
FYHA

Thursday, January 27, 2011

25 things

5 comments
"Once you have been tagged,you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tag you, it's because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated."

first time mommy kene tag buat mende alah camni. ok la ok la mari sama-sama kita saksikan:

1. masa kecik tak suke dengan budak laki sebab diorg busuk! hahaha....
2. prefer baking than cooking.
3. mummy boleh main organ! pegi class since 7 years old sampai 14 years old. pastu malas. konon nak concentrate study. alasan.
4. tak suka sport. no no.
5. mummy penah wear braces. sakit.
6. ada campur darah melayu, indon, india, siam.
7. mula-mula masuk hostel time form 4, tetiap mlm nanges!! hahaha homesick lol
8. sangat tak suke binatang yang lembik macam ulat gonggok, ular dan sewaktu dengannye!!! argghhhh mental!
9. first experience keje kat 1 utama, urban & co. gaji masyuk wooo!
10. suke art work.
11. naik plane wajib muntah 3 kali. hehe!
12. senang percaya dengan orang. tapi kalo dia buat sumthing tak best, akan ku hengat sampai mati!
13. mummy kenal daddy time 14 years old. heheh. puppy love.
14. penah kene kaunseling dengan cikgu. nakal skit.
15. suke dengan bunga cantek kembang-kembang. tapi asal tanam jek, mati!! haihhh.... sian pokok tu.
16. penah berangan nak jadi model!!! hahahahahha tak bleh blah..
17. alhamdulillah masa study kat uni dulu tak penah repeat paper *suke*
18. semasa tempoh bekerja, mummy seorang pekerja yang garang. ala tegas la. tak suka main-main. dan defensive. kalo budak kene marah dengan bos, sanggup marah bos balik. haha!
19. berangan nanti khayra dah besar skit, nak masuk dia ballet.
20. masa pantang aritu mummy banyak cheating! heheh!
21. ada hati nak bukak bisnes sendiri.
22. nak ada lots of babies! insya Allah.
23. penah kene tempik sebab lambat peknen. sentap!
24. nak travel around the world dengan HA.
25. suke air terjun, tak suke laut sangat.

haa puas ni mummy pikir sampai 25. jenuh. haa turn korang-korang plak yek. have fun!

1. JaJa
2. Jiha

ala sape-sape nak buat, buat jek la eh. ramai sangat la nak tag 25 orang. yang kat atas tu special skit sebab dia wajib buat. heheh!


Lots of love,
FYHA

Khayra dan angin

2 comments
bukan pot pot eh. hehe! ni angin lain...


video


tak tau la apa yang disukanya. tiap kali kene angin, gitu la gayanye. hehehe! pelik-pelik anak daraku sorang ni.


Lots of love,
FYHA

Monday, January 24, 2011

Jaundis tak best

4 comments
aritu time on the way nak balik umah tok ma kat seremban, lalu kat hospital khayra lahir. huh, trus sentap, teringat balik hari kejadian kelahiran anak mummy sorang ni. kali ni teringat time khayra kene jaundis dulu. kan mummy kene tahan 10 hari kat hospital, so khayra kene tahan 2 kali kat wad tu. haa nak cerita sket pengalaman "manis" jaga khayra kat wad jaundis tu yek.
mula-mula tu agak sedih la sebab first time kene separate ngan anak kan. so pas doctor abis check mummy pagi mummy trus pegi tengok khayra. siannya dia kene dok bawah lampu biru tu. tapi dia macam suke jek sebab tido nyenyak. huhu! sebelah khayra tu ada makcik india. dia story la, anak dia dah 3 hari kat situ. semalam dia jumpe ada semut besar dalam cot baby dia sampai ada kesan merah tau!! perghhh mummy trus selongkar cot khayra kot ada jugak. itu ok lagi. since mummy kat situ the whole day, mummy breastfeed khayra direct la kan. sambil tu mummy saksikan beberapa adegan suap menyuap nurse dengan baby yang lain. mak oii!!! ganas gile, dipaksenye budak tu minum, ada yang tersedak okeh. dah la pakai cup and tiub tu. agak-agak la skit. pelan-pelan la kot yek pun kasi minum tu. pastu tukar pampers pun pegang budak-budak tu macam anak patung jek. hoi, diorang tu badan lembik lagi, kot anak ko, boleh la ko tonyoh-tonyoh dia macam tu! mak bapak dia tak de ko sukati jek buat ikut kepala kan. next, yang paling best, shift malam tu, haa ni dialog mereka :

nurse 1 : tu anak ko nangis tu. pegi la tengok apa dia nak
nurse 2 : aku keje sini kan, aku boleh jadi pekak tau! tu budak tu, aku tak tau la apa mak dia sumbat kat umah. asik nangis jek!
nurse 1 : *senyum*

time ni telinga dah panas dah ni. helo, awak tengah mengandung tau tak wahai nurse 2. aku doa anak ko melalak dari pagi sampai malam. hah padan muke! tak boleh bayang apa dia buat kat khayra time mummy takde. huhh angin oi satu badan. tido pun tak nyenyak malam tu sebab nak tunggu pagi sebab nak pegi jaga khayra balik. yang second time admit pun mummy jaga khayra the whole day jugak. tak sampai hati nak tinggalkan khayra dengan nurse yang rakus macam tu. come on la, that's your job. you have to do it whether you like it or not. kalau tak suka, jangan jadi nurse paham! duhhh....

p/s : luahan hati. tak sesuai untuk khayra baca sebelum mencapai umur 18 tahun. sekian.


Lots of love,
FYHA

Thursday, January 20, 2011

Attention semua!!

0 comments
kesayanganku skalian! mommy ade announcement. no, khayra blom nak dapat adik lagi. ngeh ngeh! ok ok siyes, mommy ada projek skit. tolong kasi support ya!!!! i love uols!!!


sedang terfikir untuk buat contest bagi memarketingkan bisnesku. nanti join tau!! hadiah haruslah best! (^.^)

p/s : project mommy and khayra. something we can do together one day (",)


Lots of love,
FYHA

Tuesday, January 18, 2011

Park, here we come

2 comments
evening means playtime!! bleh mummy kurus kalo tetiap hari kene tolak stroller g park. saje jek bawak khayra jenjalan. nasib baik tak jauh sangat dari umah. dia suke main swing. sambil swing sambil nyanyi. lagu apa? mummy tak paham. huhu!




ok gambar ni saje jek sebab suke tengok kaki dia yang domot tu


Lots of love,
FYHA

Monday, January 17, 2011

Cheeky you!

6 comments


camane? baru meniarap dah rajin tolong mommy kemas buku majalah bagai. siap ditarik dari rak plak tu. kalo dah jalan sok tak tau la apa yang dia tolong kemas. khayra khayra.


Lots of love,
FYHA

Sunday, January 16, 2011

Berangan is good.. i think

2 comments
happy sunday everyone! mommy sedang amik mood untuk plan party untuk khayra. sila berangan sekarang!







see how cantek the decoration they made? love the colour. love the theme. love absolutely everything. how i wish i could make one for my girl. boleh kah? tak pe, as i said, amik mood dulu (^.^)

p/s : i should consider do the craft thingy kan? mungkin lagi seronok.


Lots of love,
FYHA

Thursday, January 13, 2011

Next project!

2 comments
mommy & khayra

khayra dah sembilan bulan dah. should i start planning her first birthday? ahaks... okeh mengaku, mummy excited (",)
cop! banyak tau nak kene buat. masa berlalu sangat cepat eh. cube tengok checklist ni :
  • party theme – susah nak decide neh!
  • party deco
  • nak ajak sape
  • invitation cards - perlu x?
  • timing – maybe paling lama 1-1 ½ hours for her party. nanti budak-budak ni cepat penat and busan.
  • venue – our home sweet home lah
  • food
  • games/activities
  • party bags n thank you cards
  • photographer
  • videographer - okeh, ni macam over sket :p

p/s : macam nak ajak kawan-kawan blogger. mahukah?


Lots of love,
FYHA

Akibat tido lasak

2 comments
telah tercipta sejarah! khayra jatuh katil pagi tadi!!! owh tidak... bad mommy!! mommy tak perasan, pagi tadi bangun-bangun dengar bunyik "dum" diikuti dengan "wuuaarrgggghhh" pujuk punye pujuk baru dia senyap. nanges merajuk. sori la sayang. pasni kita tido sama-sama kat bawah lah camni. call tok ma, dia kata observe kot dia ada muntah or nanges tak benti. kalo gitu kene jumpe paed. kalo ok, tak perlu. mommy rase kat kepala khayra pun tak benjol. hopefully ok la. call tok naani plak, haa kene marah! padan muka aku *sob*

p/s : gugur jantung jap pagi tadi


Lot of love,
FYHA

Wednesday, January 12, 2011

If you're happy and you know it, clap you hands.. clap clap!

3 comments


p/s : dok clap all day long, pening pale mummy.


Lots of love,
FYHA

Sunday, January 9, 2011

Okeh, suke jugak

5 comments
ok, mummy akhirnye decide untuk pakai cloth diaper macam auntie iz suggest aritu. dah beli tapi tak pakai. membazir! dush dush!
cloth diaper ni macam pakai lampin dolu dolu cume instead of ikat pakai plastik, kite pakaikan dia cloth diaper yang cantek kaler kaler tu. lagi senang and mudah dipakai. tak lari-lari sebab dia ngam ngam kat cute butt dia. yek la budak tengah lasak, senget senget kot kalo ikat pakai plastik tu. lagi satu yang mummy suke, dia tak macam pampers, kadang-kadang cute butt khayra bleh jadi pink merah. tapi pakai cloth diaper, dia ok. mungkin ada udara circulate ke? ntah, tapi bagus lah. cuma kene rajin basuh inner dia. so hot mamas yang lain. mari try. selamat mencube!





Lots of love,
FYHA

Dua-dua pun sayang

1 comments
my two fave persons. mucho love.









yes, mereka tengah tengok gambar mommy! lalalala...


Lots of love,
FYHA

Saturday, January 8, 2011

Too many things in one week!

2 comments
miss me much? heheh.. long time no write lah. macam-macam hal berlaku. as i promise, kene cerita kan? ok, nak tau mane satu dulu? owh before that, happy new year semua! yes, kami tak celebrate, kami dah penat dah. huhu...

kejadian pertama
mama chantek is officially tunangan orang new years eve aritu!!! wahahaha!! i'm so happy for you babe! can't wait for april to come *likes*



kejadian kedua
owh mommy dapat new cuzzie and khayra dapat new auntie!! hahaha... dapat auntie sebaya camane nih? by the way, congrats to auntie zira! sangat cute anak kamu. nanti bleh main masak-masak dengan khayra lah.

beautiful zara

pity her kene admit nicu dulu. premature baby (week 35). alhamdulillah sume dah ok. dia dah kat umah dah on the way nak kene buli dengan abang-abang dia. heheh!


kejadian ketiga
a good friend of mine time keje dulu dapat baby jugak! yeay congrats!! ramai december babies ni. hairiah, your hero kiut lah and sangat kuat minum susu jugak. well baby boy memang minum banyak susu kan. that's what i heard. nak verify kene peknen baby boy la camni. gagagaga!

p/s : alamak, picca dalam fon lagi. malas nak transfer malam-malam gini. next time lah yek :)


kejadian keempat
akhirnye kami dah pindah!! so memang sangat hectic minggu ni. ni pun umah tengah dok sepah lagi nih. kami berdua jek pun yang kene memunggah barang so harus lah lambat kan? hehehe... tapi dah day 8th ni agak teratur skit la umah kami. skit jek eh bukan banyak. so kepada sape-sape, tak leh datang lagi. huahua! nak dijadikan cerite, since pindah ni, khayra tak leh langsung dok sorang. mummy masuk dapur ke bilik ke toilet kejap jek, dia melalak sekuat hati. adoiyai! ingat time becinte jek mandi tak basah, makan tak lalu tido tak lena. time ade anak pun begitu yek kawan-kawan! hahaha... okeh la, maybe tempat baru, dia agak paranoid skit. kasi masa kat dia kan. mungkin seminggu dua dia ok kot. hopefully! hmm.. rase nye tak perlu lah gambar umah selerak kot *wink*

p/s : tok naani tiap-tiap ari call mummy tanye khayra, rindu khayra. nasib baik pindah tak jauh (",)


Lots of love,
FYHA
 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal