Wednesday, November 26, 2014

This is so not cool


'Jangan kawan dengan dia!'

Pernah tak korang alami situasi ni masa bawa anak korang ke playground?

Saya pernah yek *lap peluh*

Kalau dulu tengok anak orang yang kene, lantak pi la tapi kali ni anak sendiri pulak yang kene. Jujur, mak sentap hokeh!

But, i tried to remain calm. Nak tengok what will khayra do dalam situasi macam ni. At first, dia tenung jek buat 'puppy eyes' kat perempuan tu. Then, budak tu tetap dengan pendirian dia, tak nak kawan dengan khayra. Budak-budak pun ada perasaan, ye tak? Of cos later on, she came to me and told me everything, muka nak nangis. 

M : do you feel happy or sad?
K : sad
M : is it right or wrong to make other people sad?
K : wrong
M : ok good. Don't do this to your friends ok. Don't make them sad.
K : nod her head
M : go on and make friends with other kids now. Play nice.
K : ok. Smile.

Since then, kalau ada jadi macam ni, dia dah tak kisah kalau ada yang tak nak kawan dengan dia. She will always find someone else to play with. Paling tak pun main dengan adik la.

That is how i handle this kind of situation. Apa-apa yang salah dan melibatkan perasaan dia, i will use that supaya dia beringat. I don't know if that is the right thing to do but it worked so far. 

Kecik-kecik dah ada masalah sosial. Pening mak.




Lots of love,
FYHA


2 comments on "This is so not cool"

TiNaTaKesHi TiNa on November 27, 2014 at 5:53 AM said...

perempuan mmg cmtu kot..dak lelaki xde lak yg cmtu aku tgk hihihi xpe,that is life..lambat laun akan rase jugak..bagus lah khayra can take it remarkably well :)

FYHA on November 28, 2014 at 4:40 PM said...

Aku pun xrasa boys akan alami situasi camni tina. Diorg tak suka tros gaduh jek kot hehe!

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal