Sunday, January 19, 2014

1st time dating in 2014


and hoping more to come haha....

anyway, semalam parents conference kindy khayra. oh my, sangat best rupanya.







yang bagi talk semalam adalah ustazah isfadiah mohd dasuki, exec chairman bb dato' seri hj syed zainal abidin, ceo and founder mohd fadzil hashim and cto ladyana. program was started at 9am kat picc. 

masya Allah, best sungguh la dengar diorg bagi talk ni. kadang-kadang kita tak sedar pon cara kita tu btol ke salah ke. macam kitorg yang baru anak dua ni pon still try and error huhu. well, we are trying to improve day by day insha Allah. bila dengar motivation macam ni, semangat skit nak buat lagi better and better kan. 

ok ni a few summarize yang daku ingat lah hehe..

a) ajaran islam starts from the janin lagi. bila dari kecik kita ajar and terapkan nilai-nilai islam, insha Allah, anak akan praktikkan sampai la dah matang sok (if kite sentiasa remind mereka of cos), sayang-sayang jugak, disiplin jangan lupa.
b) internet and gadget, kite tak bleh halang or tak bagi langsung. zaman skang ni zaman techno, nanti ketinggalan anak tu lagi la kesiankan. what we should do is monitor them. example, skang yang whats app wechat text msg, consistantly check. kalo diorg taruk password, mintak diorg removekan. dato' seri ada cerita pasal anak dia, one day dia sebut bad word kat adik beradik dia. bila tanye mana dapat word tu, from the ps3 game. budak tau tu sume game, tak tau bende tu good or bad. balik, ayah dia suruh bukak game and found out btol la word tu from there so dia mintak anak dia google that bad word. anak dia menangis bile dah tau and felt sorry.
c) kalo anak buat salah, punishment tu biar munasabah. let say, kakak buat adik. jangan la kata kalo buat lagi kakak tak bleh tengok tv forever. hehe contoh jek. cakap la no ice cream for you this week ke kan.
d) marah dengan anak jangan tengking or cakap kuat-kuat kat dia. instead, try to whisper or slow our tone. itu lebih dapat attention dari anak.

yang lain-lain tu diorg cerita pasal montessori and tadika biasa punye konsep. i don't want to bore you with that kind of story la hehe. tak suma pon interested nak tau pasal tadika kan. but overall, memang informative program ni. tak lama pon dalam 3 hours jek. berkobar-kobar nak kasi anak the best education ni hehe!


Lots of love,
FYHA

1 comments on "1st time dating in 2014"

n a d y a s y a z a n a on March 20, 2014 at 10:45 AM said...

Salam kak. Just want to ask, akak sent anak akak dkt brainy bunch bandar seri putra ke? Ok x sana?

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal