Sunday, May 16, 2010

To be or not to be


lately banyak terbaca pasal babies yang meninggal because of mistakes orang lain or berite yang kurang menyenangkan. it is really heartbreaking, macam manusia ni dah hilang sifat kemanusiaan. imagine, kite mengandungkan anak kite for 9 months, and orang lain simply take him/her for granted sampai anak kite jatuh sakit or even worse, meninggal dunia. kite dah amanahkan mereka-mereka ni jaga anak kite tapi tula, sometimes kite takleh nak tolak takdir jugakkan. memang some incidents yang tak disengajakan, but still, it is not acceptable! i have heard a few cases yang melibatkan my own friends, like:

case 1 :
hantar anak dia ke nursery yang dekat dengan umah dia. perwatakan penjaga nursery tu siap bertudung labuh, sopan santun. so logically, they are religious people and she was confident that her son was in a good hand. BUT, after a few months, tiap kali anak dia balik dari nursery, dia trus berlari ke fridge cari makanan macam lapar sangat, selalu cirit birit. siasat punye siasat, penjaga tu selalu kasi budak-budak ni makan nasi kenduri the night before, kasi ubat tido kat babies! (ada lagi dia buat tapi daku sudah terlupa) kakak ni apa lagi, call jabatan kebajikan, nursery kene serbu and 2 hari kemudian, nursery trus kene jual....

case 2 :
hantar anak ke babysitter berdekatan umah. ade skali babysitter terkantoi kluar time yang sepatutnya dia jaga anak orang. budak-budak yang kat umah tu dijaga oleh anak babysitter ni yang form 1 and darjah 1, boleh? (tetibe tingat case budak umur setahun meninggal sebab jatuh akuarium disebabkan dijaga oleh budak sekolah rendah). ada lagi cerita dia, korang baca la sendiri blog ni k, http://habibnassofea.blogspot.com/
*terinterfrem plak blog ko beep, xpe kan? nak jadikan teladan :)*

case 3 :
ada maid kat umah. mula-mula sumenye ok, no problem at all. tapi lama-lama dah start tunjuk tanda-tanda. kadang-kadang bile maid buat silap, kakak ni tegur la. maid tak puas hati, anak jadi mangsa, ada jek lebam kat badan. yela, takkan dia nak marah tuan umah plak kan. so, kakak ni pecat dia and amik maid baru, plus, new surveillance camera.

now, i am thinking of being a housewife. i am obviously not happy with my bosses, so what the heck kan! baik mummy buat pahala jaga both of my sayangs instead of making money for those people yang tak appreciate my effort. risau la nak hantar khayra kat orang lain, kalau family yang jaga, then it is ok. tapi strangers.. don't think so! tak nak amik risk. duit boleh dicari, tapi kalau jadi apa-apa kat khayra, mummy tak sanggup! i love her too much to let something bad happen to her!


Lots of love,
FYHA

2 comments on "To be or not to be"

Puan Jiha on May 17, 2010 at 9:29 AM said...

huhuhu takut kan nak anto anak bg org jaga ni... alahai.. dah mcm2 kes kan

~ miEzy miEn ~ on May 17, 2010 at 11:39 AM said...

memang jiha, mlm td kuar lg berite psl pengasuh dera sampai meninggal baby tu kat area usj. susah la nak percaye org zaman skang ni.

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal