Friday, August 6, 2010

Seminggu sudah....


wow.. ini dah cipta rekod dah ni.. rekod ape? rekod seminggu khayra tak poo poo! terkejut? haha usah terkejut, masuk ni dah dua kali dah khayra poo poo seminggu skali. tapi minggu ni lama skit, seminggu sehari :)
knape kite tak perlu risau jika anak kite tak poo poo? tapi ini khas untuk yang fully breastfeed yek. kalo campur, saya kurang pasti :)
anyway, susu ibu adalah susu yang terbaik, btul? 70%-80% dari susu ibu adalah air, so terang-terangan di situ kite tak perlu beri air kosong kepada baby kite. kalo ikutkan, air kosong tu walaupun kite nampak bersih, tapi ada bakteria and dedak-dedak (kekeadang ada kat bawah bekas air isian minuman). so it is not good for the baby, kan. lagi satu, breast milk contains protein, fat, carbohydrates and minerals. jadi bila baby minum susu ibu, susu itu akan meresap ke seluruh badannya. tu sebab takde bende yang nak di poo poo. itu la yang babies sume gebu-gebu tu! comels!!
kepada ibu-ibu, takyah risau tau. kalo baby poo poo lambat itu normal. jangan masukkan ubat macam bullet tu. tak elok sebab kite pakse dia poo poo. pewut mereka tak mature lagi. no worries k mummies!! (",)


Lots of love,
FYHA

2 comments on "Seminggu sudah...."

♥ Elin ♥ on June 26, 2011 at 11:42 PM said...

owh yer ker?? ni dah seminggu nih sara x po poo lagi..
tp klu tettooot..maaakkk aaaiii...harum semerbakk!!
tq info nyer...berguna nih.

FYHA on June 26, 2011 at 11:47 PM said...

penah tanye kat paed pasal poo poo lambat ni. dia kata baby dia 2 minggu tak poo poo! hehehe.... so tak yah risau. kalo dia tak selesa, mesti dia merengek kan? sara steady jek so ok la tu kot :)

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal