Tuesday, April 27, 2010

Anugerah terindah



selepas kehadiran khayra, our life becomes more meaningful and priceless! i could just stare at her for 24/7, i don't want to miss every single movement of hers. so far, alhamdulillah, kuning dia dah semakin kurang (jaundis bcos of breastmilk), pandai dah meragam kalau lapar or pampers dah wet. tak pun tetibe nangis kalau nak attention (^.^) sangat comel! kene bangun 3-4 am tu dah jadi normal dah. tapi mummy tak kisah, berkorban untuk khayra ku sayang :) daddy pun dah semakin sihat jugak (demam teruk since mummy kat hospital lagi, demam rindu kot =p).
esok mummy ada appointment ngan specialist untuk follow up blood pressure mummy. khayra akan di poskan ke umah naani (my mom) sebab tok ma (zazi's mom) ada meeting. naani apa lagi, happy tergedik la! hehehe.... yela, skrang mummy pantang kat umah tok ma, naani takde can nak main ngan khayra lagi. dah la khayra 1st cucu untuk both side. camne la time raya nanti gak nye...
anyway, here are a few things yang mummy experience time delivery aritu. for those soon-to-be mummy, try praktikkan, insya Allah everythings gonna be alrite :)

1. midwife ada bagi injection untuk pain relief, pethidine, 1-2 hours after induced. pls bare in mind, mummy tak ada choice as they did not ask me whether i need it or not. sume orang tau, drugs ada side effects kan. so, disadvantage of using pethidine are:

- nausea or vomitting
- drowsy and confused
- difficulty passing urine, dry mouth, hallucinations, respiratory depression, low blood pressure and allergic reaction
- can cause breathing difficulties after birth due to its depressive effect on the baby’s respiratory centre (tapi ini kemungkinan jadi if baby lahir 1-3 jam selepas injection diberikan)
- baby's are more likely to have jaundice if their mother have pethedine
- boleh effect baby's sucking reflex and can cause breastfeeding difficulties for the first few days

so my deary, pls be aware. consult with your midwife first about your birth plan especially when it comes to pain relief. yes, diorang nak tolong kurangkan kesakitan but at least they have to ask your permission first kan? but, at that time, mummy just knocked out jek. no vomitting or whatsoever, cuma lagi satu yang mummy terkilan pasal jaundis tu yang kene kat baby, tak pasal-pasal jek khayra dua kali kene admit wad. breastfeeding pun no problem.

2. experience dipecahkan air ketuban... hmm sakit memang sakit tapi kurang skit sakitnya kalau kita tak keraskan kaki and muscle kat bahagian vaginal tu. bende alah yang nak pecahkan air ketuban tu panjang dik oi!! siap ada hook lagi ujung nye. memang agak gerun bile tengok, tu yang dok kemut kat 'tang' tu! so tarik nafas panjang, relax, insya Allah sume okeh. kejap jek dia pecahkan...

3. pas pecah air ketuban, contraction akan semakin kuat. dia rasa macam perut kita kene tarik, cramp. so, mula la tengok jam yek. masa ni pethedine tu dah tak lut dah. kene la tahan sakit macamane ibu kita rasa sakit time bawak kita dulu :) time ni mummy baca dah surah-surah yang patut untuk tenangkan jiwa and kuatkan semangat. menjadi jugak...

4. bile contraction, jangan teran! save kan energy! ramai kawan-kawan mummy nasihatkan, memang berguna sangat. bila kita dah start teran, nanti bile time nak teran baby betul-betul, kita dah letih dah. so, kita tak nak jadi camtu, takut baby lemas sebab lama sangat dah. bile korang rasa betul-betul macam nak buang air besar (mind my language), masa tu la korang inform midwife or staff nurse yang ada kat situ. maybe dah tibe masa dah. haaa time tu bile midwife suruh teran, korang push sehabis baik k! jangan kuarkan suara kalau boleh, bukannya membantu pun. lagi korang habis nafas ada la..

5. jangan lupa makan untuk energy yek. tapi bagi yang ada problem/komplikasi macam mummy, tak digalakkan makan sebab kemungkinan kene buat c-sec.

so, macam mane? dah ready mentally and physically? hehhe... ala tak de bende la. betul kata orang, once nampak muka baby kita, all the pain was worth it. hilang semua sakit. trust me! all the best, and wish you all the happiness to you and family (^.^)


Lots of love,
FYHA

1 comments on "Anugerah terindah"

paraxixth on April 29, 2010 at 6:00 PM said...

petua dulu kene jemur-jemur. apa yang dijemur pun kurang pasti.

ada yang siap masuk dalam icubator (sila anggap tahu shj) lagi. dibawah sinaran ultra ungu.

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal