Friday, April 23, 2010

Part 1 : Unexpected



yes, for those who knew, i had safely delivered a baby girl (^.^) nak tau cerite? hmm a bit menggila but sangat menakjubkan! huhu...
12th april 2010, i was supposed to go for check up at kk senawang. at first, everything went smoothly until the nurse checked my bp (blood pressure), 150/90. she referred me to the gynae, and again, my bp still same jugak. then, dia kata mummy kene admit ke hospital on the dot! baru berangan nak makan breakfast at mc d ngan enche suami!! huuhuhu.... dah la labour bag ada kat kl lagi. kunun nak start letak dalam kete next week la! aiyo aiyo!
bermula la perjalanan dengan menaiki ambulance okeh! ne no ne no!!! sangat gayat dan menakutkan cara pembawakan yek.. huhu! sampai kat spital, trus naek wheelchair ke screening room untuk check baby. after 1/2 hour, settled down kat ward 1B around 11am. oleh kerana mummy ade high bp, the nurses kene monitor every hour. rimas, lemas, panas, sumenye ada lah!
malam pun menjelang. kali ni check bp every 2 hours. try nak lelap mata tapi tak bleh, maybe tempat baru, panas lagi, kurang selesa, bising, terang dengan lampu, oh, menci!! around 3-4am, bp ku terus naek 180/100!! kepala rasa sakit, loya dan muntah. itu tanda untuk pre-eclampsia (sawan). doctor and nurses agak gelabah skit. then, one doctor came to me and said i had to be induced. alamak.. mental tak prepare lagi ni untuk push push!!!
mummy pun trus call kak ngah (daddy tido tak sedarkan diri, huhu) and dalam kul 4.30am daddy and tok ma sampai ke labour room. kat situ, diorang pun mula menebuk tangan mummy untuk masukkan air, bagi ubat, magnesium sulfat (untuk stablekan bp) and tiub untuk urine. seksa? yes, but i'll do anything for my baby! then, 6.45am, Dr brinta did the induce. dia masukkan pil sampai ke pangkal rahim. sakit woo!! nurse pun kasi injection untuk kurangkan sakit. pe ntah nama ubat tu, lupa sudah... tapi yang penting bukan epidural :) mummy pun rasa a bit high, ngantuk and terlelap. tapi memang dah start rasa contraction setiap 15-10 minit.
12.45pm, Dr brinta checked dah bukak 3cm, then dia pecahkan air ketuban. sakit jugak!! haa time ni contraction dah makin kerap. tengok jam, sakit setiap 3 minit!! aiyo aiyo, dah nak dekat dah ni!! rasa sakit dia macam senggugut and sembelit at the same time.
3pm, mummy bagitau nurse yang mummy nak uk uk sangat-sangat dah ni! hehe.... dia pun tengok la, terus jerit, rambut baby!!! apelagi, doctors and nurses kelam kabut la sebab diorang tak expect mummy secepat ni. masa tu la one of the doctors explain camane nak push push. hehe!! lawak pun ada tapi dah sakit tak leh nak gelak. so mula la adegan pushing memushing... luckily, before this sempat mintak advise and tips dari kawan-kawan yang ada experience, so mummy pun praktikkan la.. thanx hot mamas!!
3.27pm, 13th april 2010, lahir la my lil one ke donia!! ya Allah, terasa sangat-sangat lega dan puas!!! nurses pun timbang weight baby, check fizikal and alhamdulillah, baby sihat, 2.25 kg dan normal. dia pun letak baby atas mummy untuk stimulate rangsangan antara baby and mummy. pastu diorang amik baby balik untuk bersihkan baby...

to be continued..........


Lot of love,
FYHA

2 comments on "Part 1 : Unexpected"

BB on April 23, 2010 at 10:02 PM said...

BIG congratulations! macam2 ada. takut gila weh baca!!! the most "TAKUT" for me is deliverylaa.. alhamdulillah cepat deliver..

~ miEzy miEn ~ on April 24, 2010 at 7:04 PM said...

thanx aunt BB!! takut? no worries yang, its not as bad as u think. the sakit is bearable, trust me! cant wait to see one of urs *wink*

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal