Thursday, May 5, 2011

Tell me how


kadang-kadang mummy terfikir, macamane mummy nak didik anak mummy supaye jadi anak yang baik, dengar kata, bijak dan berjaya. kalo terlalu lembut, takut nanti di pijak kepala, spoilt. kalo terlalu tegas, hohoho memberontak nanti lagi susah. so tengah-tengah la kot nye. tapi biasenye, kite akan tend to didik anak-anak ikut cara parents kite didik kite kan. there's nothing wrong pun the way they taught us but i want more! i want my children to be better in everything. tak perlu la banding dengan anak orang lain. i am sure every couples have their own ways in educate their children. skrang ni mummy tengok budak-budak standard 1 dah kene hantar tuition. wow! i mean really? should i do that for my children nanti? how about their childhood? akan terganggu tak kalo kite keep pressure diorang kalo asik suruh blaja? kalo kite buat wrong decision, and anak-anak plak kene tanggung risk dia? huhh... and my khayra baru 1 year old and mummy dah pening? see la what will happen in few years time. in the meantime, i will let khayra enjoy her toddler hood first. definitely.

p/s : the most important key is to pray to Allah. note to myself.


Lots of love,
FYHA

2 comments on "Tell me how"

Miss Aja on May 5, 2011 at 8:23 PM said...

in my opinion (yang masih berstatus bujang ni..hehe), ajar anak ikut instinct masing2, and kena banyak baca buku psikology kanak2..tapi im so againts hantar anak2 tuition awal2 n stress kan sgt utk dapat 5A, bla bla..yg penting akhlak, peribadi yg baik n latih supaya tak tinggal semayang. :)

FYHA on May 8, 2011 at 12:11 AM said...

tu la, budak skrang makin pandai. maybe tu sebab parents ramai encourage anak pegi tuition. tapi kesian la, macam brainwash pulak. kalo dh besar xpe, ni standard 1? adoi.. xperlu kot. tp no comment la. skali nnt kite plak anta anak g tuition. kuikuikui...

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal