Monday, January 24, 2011

Jaundis tak best


aritu time on the way nak balik umah tok ma kat seremban, lalu kat hospital khayra lahir. huh, trus sentap, teringat balik hari kejadian kelahiran anak mummy sorang ni. kali ni teringat time khayra kene jaundis dulu. kan mummy kene tahan 10 hari kat hospital, so khayra kene tahan 2 kali kat wad tu. haa nak cerita sket pengalaman "manis" jaga khayra kat wad jaundis tu yek.
mula-mula tu agak sedih la sebab first time kene separate ngan anak kan. so pas doctor abis check mummy pagi mummy trus pegi tengok khayra. siannya dia kene dok bawah lampu biru tu. tapi dia macam suke jek sebab tido nyenyak. huhu! sebelah khayra tu ada makcik india. dia story la, anak dia dah 3 hari kat situ. semalam dia jumpe ada semut besar dalam cot baby dia sampai ada kesan merah tau!! perghhh mummy trus selongkar cot khayra kot ada jugak. itu ok lagi. since mummy kat situ the whole day, mummy breastfeed khayra direct la kan. sambil tu mummy saksikan beberapa adegan suap menyuap nurse dengan baby yang lain. mak oii!!! ganas gile, dipaksenye budak tu minum, ada yang tersedak okeh. dah la pakai cup and tiub tu. agak-agak la skit. pelan-pelan la kot yek pun kasi minum tu. pastu tukar pampers pun pegang budak-budak tu macam anak patung jek. hoi, diorang tu badan lembik lagi, kot anak ko, boleh la ko tonyoh-tonyoh dia macam tu! mak bapak dia tak de ko sukati jek buat ikut kepala kan. next, yang paling best, shift malam tu, haa ni dialog mereka :

nurse 1 : tu anak ko nangis tu. pegi la tengok apa dia nak
nurse 2 : aku keje sini kan, aku boleh jadi pekak tau! tu budak tu, aku tak tau la apa mak dia sumbat kat umah. asik nangis jek!
nurse 1 : *senyum*

time ni telinga dah panas dah ni. helo, awak tengah mengandung tau tak wahai nurse 2. aku doa anak ko melalak dari pagi sampai malam. hah padan muke! tak boleh bayang apa dia buat kat khayra time mummy takde. huhh angin oi satu badan. tido pun tak nyenyak malam tu sebab nak tunggu pagi sebab nak pegi jaga khayra balik. yang second time admit pun mummy jaga khayra the whole day jugak. tak sampai hati nak tinggalkan khayra dengan nurse yang rakus macam tu. come on la, that's your job. you have to do it whether you like it or not. kalau tak suka, jangan jadi nurse paham! duhhh....

p/s : luahan hati. tak sesuai untuk khayra baca sebelum mencapai umur 18 tahun. sekian.


Lots of love,
FYHA

4 comments on "Jaundis tak best"

Puan Jiha on January 24, 2011 at 11:09 AM said...

nurse kat Hospital Ampang alhamdulillah ok... tp tatau la blakang2 kan

~dARlee zURiS~ on January 24, 2011 at 1:40 PM said...

banyak gak dgr cite yg tak bagus pasal nurse2 kat hospital gomen tu.
bila orang sakit nak besalin,bising2 marah.tengoklah esok lusa kau sakit nak bersalin,baru tau langit tinggi rendah.huhuu...

JaJa on January 24, 2011 at 10:43 PM said...

eee...meluatnya nurse2 tu...jahat betul ckp mcm tu..baby kan suci, patutnya bila tengok je tenang rasa hati..bukannya nak marah2...if i were u, i definitely left some note!!!

FYHA on January 27, 2011 at 12:40 PM said...

Jiha : alhamdulillah, xsemua macam kat semban ni.

zuris : kite paham la diorg stress keje tapi jangan la lepas kat baby. kesian diorg tak paham apa.

JaJa : i punye jiran katil yang buat complaint. ku tumpang sekaki jek. hehe! baby dia kene tahan lagi lama. i dah balik, dia tak balik lagi.

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal