Monday, January 31, 2011

Khayra ada kawan!


baby and kucing. is it a good thing or bad?
before mummy kawin, family mummy ada bela 7 ekor kucing. then after kawin, mummy and daddy bela 3 ekor kucing. tapi paling sayang kucing kat bawah ni haa, tabby name dia :)




awal-awal peknen dulu, ada beberape orang suggest suruh get rid of the kucing semua. sangat tak sanggup eh! mummy sayang macam anak sendiri mereka ni. diorang kata bahaye sebab ada bakteria nama toxoplasmosis boleh menyebabkan miscarriage, kecacatan fetus and lain. ok, memang btol kucing bleh sebabkan sume ni. tapi, kalo kucing tu tak kluar, dia jenis dok umah, insya Allah, tak de bakteria ni. since kami dok apartment time tu, so haruslah kucing tak leh kluar kan. anyway, banyak cara lagi bakteria ni merebak. contohnya makan makanan yang tak masak sangat, raw meat ataupun sayuran yang tak basuh pun boleh kene jugak. so basuh la tangan bersih-bersih and jage kebersihan. tu jek kesimpulannya. tapi yang pasal kucing tu, better kalo time peknen tu, suruh husband tolong bersihkan toilet mereka untuk elakkan bende macam ni. kalo terpakse sangat pun korang pakai la glove.
jadinye korang yang ada kucing tapi nak peknen, kalo boleh jangan la buang kucing tu. sian diorang. dah sayang-sayang, di buang pulak. sedih kucing tu.. huhuu!!!
so far tabby tak de bertindak ganas dengan khayra sebab dia seekor kucing yang penakut! hahaha. khayra beriye la nak kawan dengan dia, dia lari laju-laju 100 meter. mane taknye, penah skali khayra dekat dengan dia, trus terkam! nasib la si tabby ni tak cakar khayra. risau gak time tu. khayra ni mesra sangat macam dia tau jek tabby slalu tido atas pewut time peknenkan khayra dulu. bonding kot eh? heheh! tapi mummy tak kasi tabby masuk umah dah macam dulu. takut plak khayra asthma sebabkan bulu dia. dia main kat luar jek lah.

p/s : agak-agak tabby jeles tak tengok khayra manje-manje dengan mummy, dia plak tak dapat dah manje macam dulu? sorry tabby. i love u always.


Lots of love,
FYHA

2 comments on "Khayra ada kawan!"

~dARlee zURiS~ on February 1, 2011 at 10:27 AM said...

my mom pun ada kucing kat umah.me no problem.but my hubby lah yg tak suka.plus..my mil pun tak kasi cucu dia dekat ngan kucing org haiwan2 peliharaan nie.
huhuu....

FYHA on February 5, 2011 at 1:12 PM said...

stgh org concern skit dgn binatang ni. yela risau budak kecik ni kan. untuk kebaikan xpe :)

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal