Monday, June 6, 2011

Dear tumor, please be good to me


last week ada follow up dengan gynae. nak tengok kot mummy dah fully recover sejak sakit bulan february aritu. after scanning, doctor tengok infection tu dah takde, insha Allah, tapi doctor detect something dalam uterus mummy. heartbreaking. totally. ingatkan dah clean dah tapi bende lain plak yang datang. the name is uterine fibroid. sejenis non-cancerous tumor kat uterus. bende tu bleh membesar, not merebak like cancer. bleh caused bleeding, susah nak pregnant, kalo preggy pun bleh miscarriage, premature baby and worse, kandungan luar rahim (no!). for more info, you can read this.
huhh masa tengok bende alah ni kat screen, kecewa btol. lepas satu-satu yang datang. tapi lama-lama mummy redha, Allah dah plan sumenye yang terbaik untuk mummy kan. lagipun doctor kata tak bahaya as long as bende tu kecik. next follow up lagi empat bulan. nak tengok size dia meningkat banyak mane. daddy, masa bagitau dia, dari nada suara, mummy rase dia risau kot. macam-macam dia tanye sebab dia tak masuk skali tadi. dia tak tunjuk muke dia tapi i know he concern about me. kan daddy kan? hehehe...
before balik tu, mummy tanye doctor tu, "what did actually happen to me at that time?" dia kata apendiks mummy dah infected. teruk sampai merebak ke bahagian pelvis and lung. dia kata keadaan mummy critical sebab banyak infection at the same time. now, i got it. so it has nothing to do with my pregnancy time khayra la. really glad sumenye dah lepas. now, phase fibroid plak.... doa banyak-banyak.

p/s : esok follow up dengan medical plak. pray hard supaya tak de bad news lagi *sob*


Lots of love,
FYHA

4 comments on "Dear tumor, please be good to me"

Miss Aja on June 7, 2011 at 12:32 AM said...

seram dgr perkataan tumor! tak sangka!..but dont be too stressful about it kay..bila happy, penyakit cepat sembuh..banyak2 semayang hajat minta Allah jauhkan dari berlaku perkara mcm dulu..insyaallah u r gonna be just find. family n kawan2 akan selalu doakan. muah!

FYHA on June 7, 2011 at 11:58 AM said...

mmg scary aja! tak tau nak pikir ape dah. my mom siap tak kasi pregnant lagi but i want more kids!! sedihnye!!!

pencinta si bulan on June 8, 2011 at 8:54 AM said...

ouh ouh ouh....memang bila dengar berita berita macam nih akan sedikit heartbreaking mula mula tu...but i know my dear min kuat. i'll pray all the gud things for you my fren.

hwaiting. =)

FYHA on June 8, 2011 at 11:03 PM said...

tq teddy! ive to be strong untuk semua. chaiyok chaiyok! :)

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal