Thursday, December 9, 2010

Satu masa dahulu


apa yang mummy nak cerita ni, pengalaman yang mummy and daddy sama-sama lalui. mungkin ada yang penah mengalami atau sedang mengalami. tetibe terbukak hati nak crite.
kami kawen akhir tahun 2007. for the first year of marriage, kami fikir, baby, kalo cepat alhamdulillah, kalo blom lagi, its ok. lagipun macam ingat nak berfoya-foya dulu sebelum dapat baby. nanti banyak lagi responsibilities kan. jadi wife pun tak graduate lagi. at least that's what i think at that time. masa tu ada jugak yang dah start tanye, "dah pregnant blum?". masa ni tak de la terasa sangat sebab baru kawen so what the heck. just ignore orang-orang macam ni.
but then, after second year approached us, still no sign of baby. mummy dah rasa macam tak best. i felt very low self-esteem and embarrassed of myself of not being pregnant. sedangkan kawan-kawan mummy mostly, after kawen jek trus conceive. argghh hari-hari tension sangat. pegi mane-mane pun orang akan tanye. tak suke! every nite, mummy akan nangis. sampai daddy pun serba salah tak tau nak buat apa. mummy jadi pemarah dan cepat stress. nasib baik dapat ibu and ayah, both mertua yang sangat memahami. diorg pun tak pernah nak tanye. mereka menjadi silent supporters untuk kami. tapi kalo diorg tanye, haihh tak tau la mummy nak jawab.
mummy ada jugak tanye kat kawan-kawan yang pregnant or yang dah ada baby, apa yang diorg amalkan untuk conceive. kebanyakan sume cakap, usaha tangga kejayaan. heh! *wink* anyway, satu hari, kitorg decide untuk cuba produk biodex. gile mahal eh! spent rm300 at least. dah la barang-barang tu sume tahan untuk 2 weeks pastu kene beli lagi. so kesudahannya, kami cuba hanya untuk sebulan lebeh jek. tak larat lah.
then, try la google itu ini. finally, mummy amalkan iron folic setiap hari without missed! pastu mummy tak minum langsung coffee and tea. exercise? anggap jek tempat keje turun naik tangga tu exercise. huhu.. malas! time ni mummy and daddy redha dengan keadaan kami. orang-orang yang akan memberi kesan negative pada mental kami, kitorg jauhkan. kitorg mula calm down, dan tak stress dah. bagi kami, go with the flow. kalo ada, ada la, xde, cuba lagi. yang penting kami tak stress lah. right after 3 months, mummy disahkan pregnant! ya Allah, masa tu gembira tak terhingga. rasa syukur ya amat.
Allah Maha Mengetahui dan Maha Penyayang. Dia tahu bile kite benar-benar bersedia untuk pikul tanggungjawab yang berat tu. yela, zuriat bukannya barang untuk kita tolak sini sana. mungkin awal perkahwinan kami tak bersedia lagi, dari segi fizikal, mental dan yang penting ekonomi. dengan berkat kesabaran dan usaha, ekonomi makin pulih dan masa yang sama, datang pulak berita gembira ni. memang kire perfect timing lah! lagipun rezeki datang tanpa kita rancang. bile difikirkan, time dapat tahu mummy pregnant dulu, memang mummy sangat terkejut. kalo mummy pregnant early marriage dulu, mungkin mummy tak seterkejut macam tu. yela, kawen pastu trus pregnant, standard la tu kan. jadi pengalaman ni lagi membuatkan mummy lagi bertambah tambah la sayang dengan little coro ni *loves*

p/s : kuatkan semangat kepada sesiapa yang sedang mengalami kejadian ni. its just a phase. doa banyak-banyak. usah peduli orang lain. aja aja fighting!


Lots of love,
FYHA

7 comments on "Satu masa dahulu"

♥♥relyza♥♥ on December 9, 2010 at 10:48 PM said...

yup..tiap apa kejadian tu ada hikmahnya. ALLAH tau apa yang terbaik utk setiap hambaNYA kan...

FYHA on December 10, 2010 at 11:46 AM said...

tu yang manisnya kan. Dia pun sayangkan hambaNya, tak nak susahkan kite bile masanye tak seswai.

JaJa on December 12, 2010 at 7:27 PM said...

rancangan Tuhan indah pada waktunya. :) 2 tahun kawin takde anak, rasanya x pelik pun, ada setengah org, dah 10 tahun kawin baru ada anak. yg penting sabar dan reda. *kisses to khayra!*

Anonymous said...

same la...sy pon dh stahun lebih kawen...lom ade baby...kami jarak jauh...so leh la bg alasan tu bile org sekeliling nyibuk2...stress sesgt smpai ngs sorang2 kdg tu...tape...allah know the best...mungkin tggu kami dh duduk same nnt baru dtg rezeki tu..maybe sorang2 tak mampu nk raise up the gift..huuuuu

FYHA on December 13, 2010 at 3:44 PM said...

JaJa : btol tu jaja. doktor pun ada kata, kalo more than 2 years, baru g check. tapi bile orang dok tanye2 tu, rase macam lame sgt dah kawen. huhu....

puan Anonymous : long distance byknye cabaran! lagi kene kuat semangat tau. insya Allah kalo ade rezeki tak ke mane kan. tp sambil2 tu, cube la buat apa yang kite buat, and makan bende yang sihat. mane tau trus lekat! hehehe!!!

Anonymous said...

thanx tuan punye blog...doakan la kami....sedey kn bile tgok dlm gambar ade kite n suami je...kengkawan lain dh bertiga...huuuu....hopefully one day i got the chance to be a mama like u... =)

FYHA on December 14, 2010 at 4:18 PM said...

puan Anonymous : dah penah rase apa kamu rase. mmg sedih tapi tak leh pk sangat. stress pun tak bagus untuk pembuatan baby. hehehe!

p/s : dah dapat good news share la yek! xlame lagi tu. ngee... gud luck!

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal