Monday, March 28, 2011

Lagi pasal mummy


since masih ade lagi yang bertanye pasal mummy masuk spital last month, mummy open balik topic ni eh. sape yang dah bosan, bleh tunggu next entry. heheh!

camni cite dia, mummy mula-mula sakit gastrik and demam on saturday. pegi klinik doc check, kasi ubat pastu balik. dah masuk ari isnin pun tak baik lagi. mase ni satu badan tak leh nak gerak dah so tok naani panggil sorang makcik ni untuk urut. dia urut the whole body termasuk la perut. sakit woo! then pas urut tu badan rase ringan skit and bleh la gerak. problem lain plak yang datang, mummy start bleeding macam period tu.
selasa, sangat tak tahan sebab badan sakit balik disebabkan perut, mummy panggil adik daddy datang umah (masa ni mummy kat umah tok naani) dia bawak pegi klinik kesihatan senawang. kene check darah sebab kot-kot kene denggi ke kan. doc pun check result, temperature sume pastu dia soh masuk drip 3 botol. dah sakit, so redha jek la kene cucuk. dah setel, balik.
rabu, haaaa time ni lagi sakit. pegi klinik kesihatan senawang skali lagi. time ni tok ma ade. semalam tok ma ade hal. so tok ma bawak g jumpe sorang doc ni. oh, kene check darah lagi skali. kali ni doc tu check btol-btol, maybe tok ma ade kot. huhu. doc semalam tak usik mummy langsung. doc ni check perut mummy. dia kata dah keras macam kayu dah. dang!! trus dia soh admit ke hospital. bermula lah perjalanan mummy naik ambulance. lagi skali. bersama daddy. trus masuk emergency room. terpakse relakan diri skali lagi dicucuk okeh. tangan dua-dua belah, masuk tiub hmm excuse me, untuk buang air kecil. so bleh bayangkan tak kerelaan dalam keterpaksaan? wuaarrgg! pastu sorang-sorang doc datang check. mula-mula yang bahagian medical, pastu gynea. sementara diorg diskusi, mummy kene buat xray. pastu doc datang balik kata mummy kene operate malam tu jugak. so sementare tunggu tu, gile haus! aiyooo tahan jek la. then bile dah tibe masenye, diorg tolak mummy untuk ke 3rd floor. masa masuk lift tu, ade sorang kakak ni, dia cikgu pafa, dia siap baca doa untuk mummy. thanks kakak! masuk operation theater, sejuk, pastu tak ingat ape dah. daddy crite, operation start dalam kul 12am. kul2am, surgical doc kluar explain dengan daddy yang dia tak jumpe apa-apa yang abnormal. so dia pass ke gynea. dalam kul4am, dah selesai sumenye, gynea tu kata dia jumpa nanah kat womb. so dia dah remove dah. unfortunately mummy tak leh nafas, tercungap-cungap, mummy kene masuk icu, intubated.
khamis, mummy dah sedar tapi mummy dah lupe ape jadi. heheh!
jumaat, mummy text message tok pa yang mummy susah nak nafas and sakit. pastu daddy nampak mummy tulis macam tu, dia bagitau nurse. mase ni mummy dah start dapat lung infection/pneumonia tu. within 24 hours, trus merebak ke seluruh lung.
sabtu and ahad, mummy direhatkan. so tido tak sedar pape. tapi mase ni la kritikal sampai doc cakap peluang 50/50. dia soh doa banyak-banyak mintak yang terbaik.
isnin, keadaan dah stabil tapi still tak sedar lagi.
selasa, mummy start kasi respon macam angkat kaki, gerakkan jari. dah sedar tapi lemah.
rabu, masa ni mummy dah tak pakai tiub untuk nafas.
khamis, pindah ke wad biase. doc monitor sampai ari ahad pastu balik!!!

what a journey..


Lots of love,
FYHA

2 comments on "Lagi pasal mummy"

Miss Aja on March 28, 2011 at 8:09 PM said...

waaa im waiting for u to tell the whole story..mmg scary bila time2 hopeless mcm tu..tapi pengalaman berharga tu..lepas ni mesti u jaga kesihatan gile2 punya lah..hehehe..

FYHA on March 31, 2011 at 3:20 PM said...

bleh bayang ke crite dia ni? hehehe banyak sangat dugaan kan. mmg xkan lupe la experience ni. hohoho....

Post a Comment

 

NEW PHASE OF LIFE Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal